Goudsbloem bij paarden

Goudsbloem (ook wel bekent als callendula) is een bekende plant in de tuin, maar ook als geneeskrachtige plant. De oude Egyptenaren gebruikten goudsbloem vanwege de vermeende verjongende eigenschappen maar in het oude Griekenland werd het vooral gebruikt voor hart- en circulatieproblemen. Ook werd het aangeraden bij maag- en leverproblemen.

Tegenwoordig wordt goudsbloem nog steeds veel medicinaal ingezet, dit is zowel inwendig als uitwendig.

Wetenschappelijke naam:

Calendula Officinalis L.

Type:

Plant

Werking goudsbloem paard:

  • Ontsmettend (antibacterieel en antiviraal)
  • Ontstekingswerend
  • Ondersteuning spijsvertering
goudsbloem (callendula) bij paarden

Uitwendig gebruik goudsbloem

Goudsbloem heeft een ontsmettende werking op wonden. Het bevordert de genezing van de huid en het opnieuw vormen van bloedvaten. Ook heeft het een bloedstelpende en verzachtende werking. Goudsbloem kan dus heel goed in een zalf worden verwerkt voor oppervlakkige wonden, snijwonden, schaafwonden en zelfs ontstoken wonden. Het wordt zelfs ingezet tegen huidschimmel en diverse huiduitslag en jeuk.

Inwendig gebruik goudsbloem

Inwendig kan goudsbloem worden ingezet bij diverse spijsverteringsklachten. Zo werkt goudsbloem krampwerend en werkt het wormdrijvend. Ook ondersteunt het de galproductie.

Goudsbloem werkt ook bloedzuiverend, bevordert het het lymfesysteem en werkt het bloedverdunnend. Goudsbloem wordt daarom ook vaak ingezet voor reiniging van het lichaam.

Wees bij drachtige merries voorzichtig met het inwendig gebruiken van goudsbloem, het kan namelijk de baarmoeder stimuleren.