Glucosamine bij paarden

Bij paarden met (vermoedelijk) artrose wordt vrijwel standaard glucosamine aan het rantsoen toegevoegd. Glucosamine vermindert namelijk de slijtage van gewrichtskraakbeen. Glucosamine is een eenvoudige aminosuiker bestaande uit een glucosemolecuul waarbij de hydroxylgroep is vervangen door een aminogroep.

Wetenschappelijke naam:

C6H13NO5

Type:

Aminosuiker

Werking glucosamine paard:

  • Ondersteunen kraakbeen
  • Smering van gewrichten
Glucosamine bij paarden

Functie glucosamine

Glucosamine is een lichaamseigen stof die in vrijwel alle weefsel voorkomt, maar vooral in het kraakbeen. Glucosamine helpt onder andere om het kraakbeen vochtig te houden zodat deze schokken kan absorberen en gewrichten soepel blijven. Maar glucosamine is ook een onderdeel van hyaluronzuur en dat is verantwoordelijk voor de smering van de gewrichten.

Ook dient glucosamine als aminozuur in het lichaam en helpt het bij de aanmaak van eiwitten.

Opneembaarheid glucosamine

Het toevoegen van glucosamine aan het rantsoen van het paard roept steeds vaker vraagtekens op. Diverse onderzoeken hebben namelijk aangegeven dat het nog maar de vraag is of glucosamine überhaupt kan worden opgenomen. Wel is duidelijk dat alleen plantaardige of glucosamine uit schaaldieren opneembaar is, synthetische glucosamine is niet te benutten door het paard. Let bij de aanschaf van een glucosaminesupplement daarom heel goed op de oorsprong.

Doordat glucosamine via het voer een lange weg aflegt, schatten onderzoekers dat maar 8% wordt opgenomen. Het is daardoor een heel ineffectief supplement. Ter ondersteuning van de gewrichten kan daarom beter worden gekozen voor de gehydroliseerde vorm van silicium. Deze is zeer goed opneembaar voor het paard en stimuleert de aanmaak van lichaamseigen glucosamine.