Geelwortel bij paarden

Geelwortel, ook wel bekent als kurkuma, is een kruidachtig gewas met een grote wortelstok. Deze wortelstok bevat de geneeskrachtige werking en is diepgeel tot oranje van kleur.

Vooral in India, Indonesië en China is geelwortel extreem populair en wordt het daar veelal in de keuken gebruikt en als kleurstof. In Indonesië wordt het Koenjit genoemd. In deze landen werd geelwortel al veel ingezet bij leverproblemen, maagproblemen en bij ontstekingen.

Tegenwoordig is de geneeskrachtige werking van kurkuma over de gehele wereld bekent, waardoor het steeds meer wordt ingezet.

Wetenschappelijke naam:

Curcuma Xanthorrhiza Roxb.

Type:

plant

Werking geelwortel paard:

  • bescherming en ontgiften lever
  • ontstekingsremmend
  • Antioxidant

Geelwortel rijk aan voedingsstoffen

Geelwortel is rijk aan etherische oliën, fenolen (gele kleur) en curcuminoïden. Daarnaast is de wortel zeer zetmeelrijk (30 tot 45%) en bevat het de vitamines C,B1, B2 en B3. Ook is het rijk aan o.a. de mineralen kalium, fosfor, calcium, chroom en magnesium. Het bevat ook harsen, vetten en eiwitten.

Er zijn meerdere soorten geelwortel, de Curcuma Xanthorrhiza heeft de meeste therapeutische waarde en de Curcuma Longa wordt voornamelijk in de keuken gebruikt.

Geelwortel voor diverse organen

Geelwortel stimuleert de gasvorming, ontgift de lever en ondersteunt en bevorderd de leverfunctie. Ook helpt het de maag te versterken, de spijsvertering te bevorderen en overmatige gasvorming te voorkomen.

Geelwortel bij andere aandoeningen

Geelwortel wordt ook veel gebruikt vanwege de ontstekingsremmende werking en vanwege de grote antioxidante werking. De stof curcumine is sterker dan vitamine E tegen vrije radicalen.

Volgens onderzoeken zou curcuma ook een remmende werking hebben op kankercellen en zou het bij mensen zelfs Alzheimer voorkomen.

Niet gebruiken bij

  • Bestaande maagzweren
  • Dracht, geelwortel kan baarmoederstimulerend werken
geelwortel (kurkuma) bij paarden