Werking framboos bij paarden

De framboos is een struik die van een beschutte, vochtige plek houdt. Vaak zie je de struiken in slootkanten of onder bomen. De Romeinen  maakte al gebruik van de geneeskrachtige werking van framboos. En Engelse boeren gebruikten een aftreksel van frambozenbladeren tegen diarree. Voornamelijk worden de bladeren gebruikt voor de geneeskrachtige werking, maar ook wel de jonge scheuren en de vrucht. Het blad en de knoppen zijn rijk aan looistoffen, flavonoïden en organische zuren. De vrucht is rijk aan natuurlijke suikers, organische zuren en pectine. Ook bevatten ze vitamine C, foliumzuur, magnesium en zink.

Wetenschappelijke naam:

Rubus idaeus

Type:

Struik

Werking framboos paard:

  • Bereid de baarmoeder voor op de bevalling
Werking framboos bij paarden

Framboos voor de dracht

Frambozenbladeren kunnen in de laatste 3 maanden van de dracht worden gevoerd aan merries. Frambozenbladeren helpen namelijk de baarmoeder voor te bereiden op de bevalling. Het werkt namelijk versterkend, ontspannend en herstellend op de baarmoeder.

Het voorkomt premature contracties, zorgt voor efficientere weeën die minder pijnlijk zijn waardoor er een meer ontspannen bevalling is. Na de bevalling helpt het de bloeding te stelpen en helpt het de baarmoeder weer in de normale omvang te komen.

Framboos dient aan drachtige merries alleen in de laatste 3 maanden van de dracht worden gegeven en vlak daarna. Na de dracht werkt het namelijk opwekkend voor de melkproductie.

Andere functies van framboos

Frambozenblad kan ook worden ingezet bij chronische diarree, het werkt namelijk samentrekkend en infectiewerend op de spijsvertering. Daarbij werkt het bij vemoeidheid en bloedarmoede. Frambozenblad heeft tevens een bloedzuiverende functie. De vrucht kan worden ingezet als laxerend en vochtafdrijvend product dat rijk is aan vitamine C.