Elektrolyten bij paarden

In de zomer als paarden intensief getraind worden of veel zweten is het aan te raden om elektrolyten bij te geven. Elektrolyten (Natrium, Kalium, Chloride en Magnesium) zorgen voor een optimale vochtbalans in het lichaam. Deze optima vochtbalans is noodzakelijk voor een goede celfunctie en het goed kunnen presteren.

Wetenschappelijke naam:

Na, K, Cl en Mg

Type:

Macro elementen

Werking elektrolyten paard:

  • Reguleren vochtbalans
  • Optimale celfunctie
Elektrolyten gebruiken bij paarden

Functie van elektrolyten

Natrium, chloride en kalium zijn voornamelijk verantwoordelijk voor het watertransport in het lichaam door de celmembranen heen. Zo’n 50% van het natrium is opgeslagen in het skelet, kalium is voornamelijk in de spieren te vinden (75%) en chloride is in verschillende weefsels opgeslagen.

Doordat elektrolyten zich via de celmembranen door het lichaam verspreiden zijn deze een drijvende kracht van het transport van water. De concentratie van elektrolyten is van invloed op de osmose van o.a. het bloedplasma. Een onbalans in elektrolyten verstoort de zuur-basebalans waardoor de pH waarde veranderd.

Elektrolyten zijn dus van groot belang om het lichaam op celniveau goed te laten functioneren. Magnesium wordt aan een elektrolytensupplement toegevoegd vanwege de spierontspannende functie op spieren, dit zorgt voor een beter herstel na training.

Vitamine B2 in elektrolyten

Als je elektrolyten geeft aan jouw paard is het aan te raden om een supplement te nemen waarin elektrolyten is toegevoegd.

Vitamine B2 wordt in het lichaam gebruikt om vetten, koolhydraten en eiwitten om te zetten in glucose voor extra energie. Ook helpt vitamine B2 bij de opname van elektrolyten zodat deze sneller en efficiënter gebeurt.

Elektrolyten in de winter

Meestal worden elektrolyten alleen in de zomer gepromoot om te geven aan paarden. Maar elektrolyten zijn in de winter ook zeer belangrijk. Paarden verbruiken dan ook elektrolyten tijdens zweten (is vaak alleen minder zichtbaar doordat paarden zijn geschoren en de koude buitentemperatuur). Train jij intensief jouw paard in de winter, verstrek dan ook elektrolyten.