## Werking druiven(pitten) bij paarden
Druivenplanten worden in de kruidengeneeskunde veel gebruikt vanwege de grote therapeutische waarde. Daarbij wordt de vrucht (druiven) niet heel actief gebruikt, maar de bladeren en de druivenpitten wel. Ook het draf (de pulp die overblijft na het persen van de druiven) wordt in de kruidengeneeskunde gebruikt vanwege de therapeutische functie. Druivenpittenextract is een hele gezonde toevoeging voor paarden, vanwege de 10x sterkere antioxidanten werking dan vitamine E en vitamine C.
Wetenschappelijke naam:
Vitis Vinifera (wijnstok)
Type:
Klimplant
Werking druiven(pitten) paard:
-
Anti-oxidant die sterker is dan vitamine E en vitamine C
-
Ondersteuning van haarvaten en vaatwanden
Druivenblad
De bladeren van de druivenstruik (Folium vitis viniferae) zijn handvormig en grof gezaagd. De bladeren zijn groen van kleur, maar verkleuren in de herfst naar rood. In de winter verliest de struik zijn bladeren. De bladeren zijn rijk aan flavonoïden (4-5%), fenolzuren. tannines en mineralen. Druivenblad kan geneeskrachtig worden ingezet voor de haarvaten en vaatwanden. Het stabiliseert en beschermt het collageen in de vaatwanden waardoor haarvaten worden beschermd tegen vrije radicalen. Ook helpt het de bloedsomloop in de aderen te verbeteren. Tevens hebben bladeren een vochtafdrijvende een krampwerende werking bij oraal gebruik. Uitwendig kan druivenblad worden ingezet bij ontstekingen en als oogcompres.
Draf van druiven
Het draf van de druiven (pulp) heeft een hoge vezelwaarde en neemt door de slijmstoffen tot 20 keer het eigen gewicht op. Door de slijmstoffen wordt er een gel gevormd die darmperistaltiek bevordert. Ook voorkomt de draf het hoog oplopen van de bloedsuikerspiegel na een maaltijd, de slijmstoffen houden namelijk de koolhydraten vast waardoor deze langzamer worden vrij gegeven en er geen suikerpiek ontstaat.
De druif zelf heeft een spijsverteringsbevorderende eigenschap en helpt bij de galsecretie. Ook heeft het een laxerend effect. Druiven hebben een hoog aandeel natuurlijke suikers, maar bevatten ook vetzuren, vitamines, mineralen en veel vezels.
Deze twee onderdelen van de druivenplant worden het minst toegepast bij paarden.
Druivenpittenextract
Druivenpitten (Semen vitis vinifarea) zijn de zaden van de vrucht. Deze worden in extract vorm het meeste gebruikt in de kruidengeneeskunde vanwege het hoogste aandeel actieve bestandsdelen. Druivenpitten zijn rijk aan flavonoïden, olie, eiwit en tannines. Druivenpittenextract is een zeer sterke antioxidant die de cellen beschermt en herstel bevordert. Druivenpittenextract is 50x sterker dan vitamine E en 20x sterker vitamine C en daardoor ook heel geschikt om in te zetten bij PSSM en andere spierproblemen. Druivenpittenextract beschermt ook het bindweefsel. Tevens is druivenpittenextract goed voor de haarvaten en vaatwanden. Net zoals de druivenbladeren helpt druivenpittenextract de vaatwanden te stabiliseren, verbeteren en beschermen. Ook bevordert het de bloedsomloop van de aderen en werkt het bloedverdunnend.
Druivenpittenextract kan ook worden ingezet bij lymfeproblemen, het bevordert de afvoer van overtollig vocht. Tevens heeft druivenpittenextracten een anti-allergische functie.
Druivenpittenextract gecombineerd met tarwekiemolie en natuurgelijke vitamine E heeft de beste werking bij spierproblemen en spierziektes zoals PSSM.