Blauwe bosbes voor paarden

Blauwe bosbessen zijn in alle gematigde klimaten op de wereld te vinden, zo ook in Nederland. Bosbessen kunnen prima groeien onder een dicht bladerendak van grote bomen. Het zijn kleine struiken waar in juli/augustus rijpe bessen aan hangen die zoetzuur zijn.

De bessen en bladeren hebben gezonde eigenschappen. Ze zijn rijk aan flavonoïden, looistoffen, Vitamine B1,B2,B3 en Vitamine C. De bessen bevatten daarnaast o.a. kalium, calcium, ijzer en mangaan. De bladeren zijn vooral heel hoog in mangaan en chroom.

Wetenschappelijke naam:

Vaccinium Myrtillus

Type:

Struik

Werking blauwe bosbes paard:

  • Gedroogde bessen: tegen diarree en darmproblemen
  • Verse bessen: Voor de ogen, betere doorbloeding en ondersteuning van het bindweefsel
  • Bladeren: bloedsuiker verlagend, ontsmettend voor de urinewegen
Werking blauwe bosbes bij paarden

Bosbessen voor de spijsvertering

Gedroogde en verse bosbessen zijn goed voor de spijsvertering. Ze ondersteunen de spijsvertering, remmen diarree en brengen de darmflora weer in balans. Ook heeft het een infectiewerende eigenschap in de darmen.

Bosbessen voor overige kwalen

Bosbessen worden ook veel ingezet voor oogproblemen. Het verbetert namelijk de bloedcirculatie rondom de ogen en werkt als een antioxidant voor het netvlies.
Ook worden  vaatwanden door bosbessen versterkt en verbetert daardoor de bloedcirculatie. Bosbessen bevordert tevens de opbouw van collageenweefsel waardoor het bindweefsel wordt versterkt.