Biotine bij paarden

Biotine staat bekent als hét supplement voor paarden met een slechte hoefconditie. Bij brokkelhoeven, scheuren en zelfs hoefbevangenheid wordt vaak biotine aangeraden. Biotine (vitamine H of B8) speelt namelijk een rol bij hoefgroei en hoefkwaliteit.
Het is een wateroplosbare vitamine die het paard zelf in de darmen kan aanmaken. Een overschot aan biotine wordt via de urine uitgescheiden.

Wetenschappelijke naam:

Cis-hexahydro-2-oxo-1H-thieno[3, 4-d]-imidazole-4-valeric acid (Vitamine H of B8)

Type:

Wateroplosbare vitamine

Werking Biotine paard:

  • Verbeteren hoef en vacht kwaliteit
Biotine bij paarden

Werking van biotine

Door synthese van de darmbacteriën wordt biotine gevormd, ook wordt biotine vanuit voeding opgenomen. De biotine kan door vrijwel alle cellen worden opgenomen en worden omgevormd naar carboxy biotine (een component van een brede groep enzymen). Deze enzymen spelen een rol bij vet- en enzymmetabolisme, maar ook bij gluconeogenesis. Maar biotine speelt ook een rol bij de celvermeerdering (groei) en heeft effect op de synthese van lijmstoffen in de cellen.

Biotine en hoeven

Doordat paarden zelf biotine kunnen aanmaken en het binnen krijgen via voeding is het niet altijd noodzakelijk om biotine bij te voeren. Er is ook geen wetenschappelijk oordeel over hoeveel een paard bijgevoerd dient te krijgen aan biotine, buiten de vorming van biotine in de darmen om. Maar voor paarden met een slechte hoefkwaliteit kan het zinvol zijn om wel extra biotine bij te voeren.

Biotine kan de groei en kwaliteit van hoeven verbeteren, maar uit onderzoeken blijkt dat er maar een minimaal verschil is met paarden die geen biotine extra kregen. Ook dient het biotine in een zuivere vorm te zijn omdat anders het paard het niet goed kan opnemen. Uit onderzoeken bleek tevens dat extra biotine minimaal 6-9 maanden gegeven dient te worden in een dosering van minimaal 30 gram (paard van 500kg) om het verschil op te kunnen merken.

Bij veel paarden is er helaas geen verschil te merken zodra er biotine voor een langere periode wordt verstrekt. Deze paarden hebben mogelijk behoefte aan een andere nutriënt, uit onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat silicium een beter effect heeft dan biotine op de hoefgroei en hoefkwaliteit.