Berk bij paarden

Als er berken in de leefomgeving staan van paarden zie je vaak dat paarden graag de frisgroene blaadjes eten. Berken zijn snelgroeiende bomen die tot wel 30 meter hoog kunnen worden. Typisch voor de berk is de gladde. wit/grijzige schors.

Van de berk worden vooral de jonge, lichtgroene bladeren gebruikt, maar soms ook de bast. Berkenwater wordt soms ook gebruikt, dit is het sap dat in de lente wordt afgetapt.

Wetenschappelijke naam:

Betula Pendula & Betula Pubescens

Type:

Boom

Werking berk paard:

  • Urinedrijvend
  • Urinezuurdrijvend
  • Bloedzuiverend
Werking berk bij paarden

Berkenbladeren voor paarden

Paarden kiezen vaak zelf om verse berkenbladeren te eten.  Deze bladeren zijn rijk aan flavonoïden, etherische olie, looizuren en fenolzuren. Ook zijn berkenbladeren rijk aan kalium en vitamine C.

Berk wordt ingezet als urinedrijvend middel, maar geeft geen extra belasting van de nieren. Het is daardoor een heel geschikt ingrediënt om de nieren te reinigen. Berkenbladeren kunnen ook worden ingezet om urinezuur af te voeren. Urinezuur gaat kristalliseren en kan daardoor gewrichtsproblemen geven. Bij artrose/jicht kan berkenblad daarom een positief effect hebben.
Bij een detox kan berk ook goed worden ingezet vanwege de bloedzuiverende eigenschappen, het heeft een milde detox werking.