Basilicum bij paarden

De smaakmaker in de keuken is een heel gezond kruid voor paarden. Basilicum wordt ook wel koningskruid genoemd en wordt in de humane wereld veel ingezet bij menstruatieklachten, spijsverteringsproblemen en huidaandoeningen. Sinds de oudheid is basilicum al een bekent medicijn. Het is rijk antioxidanten, calcium, ijzer, kalium, magnesium, fosfor, koper, zinker, Vitamine A, C en K.

Wetenschappelijke naam:

Ocimum basilicum

Type:

Kruid

Werking basilicum paard:

  • antibacteriële werking
  • sterke antioxidant
  • vermindert krampen
basilicum bij paarden

Basilicum bij spijsverteringsproblemen

Basilicum bevat het bestandsdeel eugenol en dit heeft een antibacteriele werking. Eugenol remt de groei van schadelijke bacteriën en kan daardoor maag- en darmonstekingen voorkomen. Ook helpt basilicum bij diarree.

Basilicum tegen krampen

In veel producten voor merries tegen hormoonklachten zit basilicum verwerkt. Dit kruid heeft namelijk een krampstillende werking. Dit komt doordat basilicum cafeïnezuur bevat en deze blokkeert de hormonenstoffen die zorgen voor de spiersamentrekkingen van de baarmoeder. Cafeinezuur wordt snel opgenomen in het bloed waardoor pijn snel wordt verzacht.

Andere voordelen van basilicum

Basilicum kan ook worden ingezet tegen muggen door de huid hier mee in te smeren. De geur houdt de muggen meer op afstand. Ook is het een fijn kruid bij huidproblemen, doordat het rijk is aan antioxidanten helpt het de huid te beschermen tegen schade door vrije radicalen.
Door de eugenol in basilicum wordt ook de werking van het enzyme cyclo-oxygenase (ontstekingseiwit) geremd. Hierdoor ontstaat er een verlichting van symptomen bij artritis.