Zonnebrand bij paarden; hoe kan je dit voorkomen?

Paarden kunnen net als mensen last krijgen van zonnebrand. Met name in de zomerperiode zijn paarden met een lichte huid hier gevoelig voor, maar ook in de winter hebben gevoelige paarden hier last van. Gelukkig zijn er een aantal goede mogelijkheden om verbranding te voorkomen. Lees in dit artikel wat je kan doen om zonnebrand te voorkomen en eventueel te behandelen.

Zonnebrand bij paarden

UV-straling is de veroorzaker

Directe blootstelling aan UV-straling (zonlicht) kan bij paarden zonnebrand veroorzaken. Vooral paarden met weinig pigment zijn hier gevoelig voor. Zonnebrand treedt meestal op aan de neus, lippen en onderbenen. Deze delen zijn onbehaard/dun behaard en daardoor minder beschermt tegen de zon.

De vachtkleur is niet zo van belang voor de mate van gevoeligheid voor zonverbranding, de huidskleur wel. Een schimmel heeft een witte vacht, maar vaak een donkere huid waardoor deze minder gevoelig is voor zonnebrand. Roze en witte huid is zeer kwetsbaar. Een cremello kleurig paard is vaak over het gehele lijf gevoelig voor zonnebrand en dient extra beschermt te worden.

Hoe zonnebrand voorkomen?

Heeft jouw paard een lichte huid op de neus, lippen en/of kootholtes? Smeer deze dan in met een zonnebrand (speciaal voor paarden of van mensen voor een gevoelige huid) . Net zoals bij mensen is het verstandig om meerdere malen per dag in te smeren. Begin ook op tijd met insmeren, in het voorjaar kan de zon veel krachtiger zijn en zijn de weides vaak ’s ochtends vochtig. Het natte gras kan dan als een vergrootglas werken waardoor de neus extra snel verbrand.

Voor paarden met een gevoelige huid over het gehele lijf is het aan te raden om een goede UV-werende (vliegen)deken te gebruiken in de zomerperiode.

Ook zijn er speciale hoofdmaskers met een lange neusflap te koop. Deze zijn vaak UV werend en hebben een dubbele functie: vliegenwerend en bescherming tegen zonnebrand. Voor de gevoelige kootholtes zijn er beenbeschermers beschikbaar die het paard in het land om kan houden, waardoor de gevoelige huid in de kootholtes wordt beschermd.

Hoe herken je zonnebrand bij paarden?

Zonnebrand kan in verschillende gradaties voorkomen, van een rood gekleurde huid tot ernstige brandwonden met blaren en korsten. Bij een lichte verbranding zal de huid rood zijn en warm aanvoelen. Bij een ernstige verbranding zullen er ook blaren zichtbaar zijn die na een paar dagen tot een korst zullen vormen. De genezing van zo’n plek kan wel maanden duren.

Toch verbrand?

Het kan voorkomen dat jouw paard toch ineens last heeft van zonnebrand. Belangrijk is om deze paarden direct uit de zon te halen zodat er geen verdere verbranding optreedt. Deze paarden zijn er mogelijk bij geholpen om overdag (een aantal uur) binnen te staan en dan in de koele nachten naar buiten.

Afhankelijk van de ernst van de verbranding kan het voldoende zijn om het paard uit de zon te houden en de plekken in te smeren met zonnebrand  of zinkzalf. Bij ernstige brandwonden is het verstandig om de dierenarts te raadplegen. Deze wonden afdekken kan namelijk ervoor zorgen dat de wonden gaan smetten en ontsteken. Mogelijk zal de dierenarts de wonden ontsmetten en behandelen met een verzorgende zalf. In ernstige gevallen zal een pijnstilling en ontstekingsremmer ook noodzakelijk zijn. Hierbij kan het enkele weken tot maanden duren voordat de zonnebrand is genezen!

Conclusie:

Wil je voorkomen dat jouw paard pijnlijke zonnebrand oploopt? Begin dan op tijd met het beschermen van jouw paard door middel van insmeren met zonnebrand of het gebruik maken van maskers/dekens. Vooral paarden met een roze huid en dunne beharing zijn kwetsbaar. Speciale zonnebrand voor paarden kan veilig op de neus en andere lichaamsdelen gesmeerd worden. Maar er zijn ook speciale UV-werende hoofdmaskers en beenbeschermers.

Wist je dat….
  • Zonnebrand ook veroorzaakt kan worden door giftige planten in het weiland? Door aanraking met deze giftige planten (bijvoorbeeld St.-janskruid, berenklauw, boekweit, luzerne en rode klaver) komen er toxische stoffen in het lichaam waardoor het paard gevoeliger wordt voor UV-straling en daardoor sneller verbrand. Ook paarden met leverproblemen zijn gevoeliger voor zonnebrand. Daarom is het aan te raden om in het voor- en najaar het lichaam van paarden te reinigen met een detox.

Bron:

www.paardenarts.nl