Wondverzorging bij paarden

Paarden kunnen echte brokkenpiloten zijn en daardoor verwondingen oplopen. De meeste verwondingen zijn oppervlakkige wondjes die je als paardeneigenaar zelf goed kan behandelen. Bij grote wonden zal een dierenarts een behandelplan opstellen om ervoor te zorgen dat jouw paard of pony snel weer top fit is. Maar weet jij hoe je wondjes moet behandelen en welke ingrediënten de wondgenezing bevorderen?

Wondverzorging bij paarden

Grote verwondingen bij paarden

Als jouw paard een grote verwonding heeft opgelopen is het altijd noodzakelijk om de dierenarts daarvoor te bellen. De dierenarts zal de wond schoonmaken en behandelen, ook zij hij/zij aangeven hoe de verdere wondverzorging zal verlopen. Wel is het aan te raden om als paardeneigenaar je te verdiepen in hoe je bijvoorbeeld een drukverband aanlegt of wat je moet doen als jouw paard een slagaderlijke bloeding heeft. Hiervoor zijn cursussen EHBO bij paarden voor te volgen.

Een paard met een grote verwonding kan wel worden ondersteunt. Zalmolie kan bijvoorbeeld zeer goed bijdragen aan wondherstel. Door de hoge concentratie omega 3 vetzuren draagt zalmolie bij aan het weren van ontstekingen. Op die manier kan het lichaam zich richten op herstel in plaats van op het vechten tegen ontstekingen.

Sommige grote wonden kunnen niet gehecht worden en dienen uit zichzelf te genezen (de dierenarts zal dit aangeven). Koudgeslagen Lindebloesemhoning heeft hele goede eigenschappen en dragen bij aan een mooie wondgenezing. Een natuurlijk product dat direct op de wond kan worden aangebracht. Heeft onder andere ook ontstekingsremmende eigenschappen. Ook zijn er meerdere wondzalven te verkrijgen waar o.a. honing in verwerkt zit.

Kleine verwondingen

Een schaafwond, krasje, schuurplekje of klein wondje kan vaak door ons als paardeneigenaar zelf worden verzorgt. Zorg daarom dat je altijd een goede wondzalf/spray en koelingsgel in jouw kast hebt staan. Heeft jouw paard een verse verwonding, dus is er nog vers bloed te zien? Maak dan de wond schoon, koel het eventueel en smeer het wondje in met wondzalf. De omgeving rondom de wond kan je eventueel insmeren met koelingsgel tegen zwelling. Smeer dit niet op de wond, dat kan irriterend werken.

Bij oudere verwondingen is het niet altijd nodig om nog te behandelen, dat is een kwestie van inschatten. Paarden herstellen snel, dus als het plekje rustig is en niet meer bloed dan is het vaak niet nodig om er nog iets op te smeren. Houd wel de plek in de gaten of deze niet dik of warm wordt, want dan is er misschien sprake van een ontsteking. Mocht het plekje erg vies zijn, dan is het aan te raden om het wondje goed schoon te maken en te behandelen met een wondzalf of wondspray.

Houd in gedachten dat kleine wondjes/gaatjes soms gevaarlijker zijn dan grotere wonden. Kleine wondjes gaan snel dicht waardoor de viezigheid ingesloten wordt er een kans bestaat op tetanus. Bij grotere wondjes is deze kans kleiner doordat de wonden beter schoongemaakt kunnen worden en de wond minder snel sluit.

Twijfel over een verwonding? Neem dan altijd contact op met jouw dierenarts voor advies.