Het West-Nijl virus bij paarden

Eerder kwam het West-Nijl virus alleen voor in Afrika en Oost-Azië, maar sinds 2018 is het ook aangetroffen in noord-Europa (Duitsland). En nu, sinds september 2020, is de eerste melding in Nederland geweest. De verspreiding naar Europa (en de rest van de wereld) komt mogelijk door de vele internationale transporten die tegenwoordig plaatsvinden, maar mogelijk ook door de opwarming van de aarde waardoor het virus zich in Europa ook goed in stand kan houden. Lees op deze pagina wat het West-Nijl virus is en hoe je het herkent bij paarden.

West-Nijl virus paarden

Wat is het West-Nijl virus?

Het West-Nijl virus is een door muggen overgebracht virus dat ziekte veroorzaakt bij mensen en dieren. Het virus is oorspronkelijk afkomstig uit Afrika, maar inmiddels komt het ook voor in Azië, Noord- en Zuid-Amerika en in delen van Europa. Het West-Nijl virus is in Nederland nog relatief onbekend. Helaas is er voor het virus nog geen therapie mogelijk, daarom is herkenning van de ziekte zeer belangrijk. Het virus geeft hersenverschijnselen bij paarden, maar kan eenvoudig worden voorkomen met een jaarlijkse vaccinatie.

Trekvogels zijn de dragers van het virus en zorgen voor de verspreiding. Via bijvoorbeeld de tijgermug (maar ook de gewone mug) wordt het virus overgedragen van vogel op dier (of mens). Gelukkig is het virus niet besmettelijk, het wordt alleen overgedragen via de mug en dus niet van paard op paard. Waarschijnlijk is het West-Nijl virus nu in Nederland gekomen door warme zomer met vele muggen.

Symptomen West-Nijl virus paarden

Maar 10% van de besmette paarden krijgen ziekteverschijnselen, gelukkig wordt 90% van de paarden niet ziek. De incubatietijd van West-Nijl is 2-6 dagen en kan bij alle paarden met alle leeftijden voorkomen. De zieke paarden krijgen van griepachtige verschijnselen (verhoging, sloom en verminderde eetlust). 30% van de zieke paarden krijgen wel ernstigere verschijnselen, namelijk hersenvliesontsteking en neurologische afwijkingen. Spiertrillingen, zwakke achterhand, ataxie en niet kunnen opstaan zijn de ernstige symptomen. Deze symptomen lijken veel op de neurologische vorm van rhinopneumonie.

Wat te doen bij een vermoeden van West-Nijl bij je paard?

Bij een vermoeden van West-Nijl is het verstandig om direct een bloedonderzoek te laten doen zodat het virus aangetoond kan worden. De snelle constatering is belangrijk voor de behandeling van het paard, maar ook om snel overzicht te krijgen hoe het virus zich verspreid in Nederland. West-Nijl is namelijk niet alleen gevaarlijk voor paarden, maar ook voor mensen.

Aangezien er geen medicatie bestaat tegen West-Nijl kan je een getroffen paard alleen ondersteunen. Ontstekingsremmers, pijnstillers en vochtafdrijvers kunnen helpen het gemakkelijker te maken voor het paard. Als er geen herstel meer mogelijk is, is het voor het paard het beste om te kiezen voor euthanasie. Maar gelukkig wordt maar 10% van de besmette paarden daadwerkelijk ziek en 30% daarvan heeft de ernstige symptomen.

Hoe kan je West-Nijl bij je paard voorkomen?

Er zijn twee zaken die je kan doen om te voorkomen dat het paard West-Nijl krijgt. Ten eerste jaarlijks enten, neem hiervoor contact op met jouw dierenarts. Een andere preventiemaatregel is het bestrijden van muggen. Voorkom dat muggen zich kunnen voortplanten en dat paarden worden gestoken. Daarnaast is het vanzelfsprekend om het immuunsysteem goed op orde te hebben van je paard. Hiervoor adviseren we om mineralen van Beringzeewater bij te geven en in het voor- en najaar een detox te doen met kruiden.