Stofallergie paarden

Paarden hebben erg gevoelige luchtwegen. Net zoals mensen kunnen paarden een stofallergie hebben. Hooi en stro bevatten schimmelsporen waar sommige paarden overgevoelig voor zijn. De meeste paarden met een stofallergie hebben hier in het najaar en de winter het meeste last van.

Stofallergie bij paarden

Symptomen stofallergie

Een paard met een stofallergie heeft de volgende symptomen:

  • Hoesten
  • Gehorige ademhaling
  • Openstaande neusvleugels

Gezonde slijmvliezen

De trilhaartjes slijmvliezen zijn het belangrijkste onderdeel van de luchtweg bij paarden als het gaat om stofallergie, maar ook andere luchtwegproblemen. Ze werken samen om ervoor te zorgen dat de lucht gefilterd wordt en de irriterende stoffen worden afgevoerd. Als je paard een stofallergie heeft dan is de flora van het slijmvlies vermindert en zorgen de schimmels in het hooi voor een infectie.

Stofallergie behandelen met kruiden

Naast de welbekende maatregelen zoals het hooi weken, een buitenstal en een optimaal stalklimaat kunnen kruiden heel goed ondersteunen om het slijmvlies weer op peil te brengen. Daarnaast hebben bepaalde kruiden een verzachtende werking. Kies voor een ondersteunend supplement wat niet alleen een verzachtende werking heeft maar ook de slijmstoffen aanvult zodat het immuunsysteem van de slijmvliezen hersteld wordt.