Rotstraal bij paarden: behandel zowel uitwendig als inwendig!

Rotstraal is een veelvoorkomende en lastige aandoening. Als je paard eenmaal last heeft van rotstraal, is het soms lastig om er weer vanaf te komen. Een combi-aanpak wil nog wel eens succesvol zijn. Daarbij neem je niet alleen zoveel mogelijk oorzaken van rotstraal weg, maar help je je paard om de rotstraal zowel van binnenuit als van buitenaf te bestrijden.

De straal is het zachte ‘driehoekje’ onder de hoef van je paard. Aan weerszijden van de straal en midden achterop, bevinden zich de zogenaamde ‘straalgroeven’. Rotstraal begint vaak in de achterste, middelste straalgroeve. Vooral bij paarden met wat nauwere hoeven kunnen zich hier vuil en bacteriën ophopen die lastig te verwijderen zijn en tot ontstekingen leiden.

Rotstraal bij paarden behandelen

Rotstraal herkennen

Rotstraal is een aantasting van het weefsel van de stralen en begint dus vaak in de groeve middenachter. De straal wordt daar zacht en brijachtig en gaat stinken. De achterhoeven zijn vaak eerder aangetast dan de voorhoeven. Een paard dat op de straal loopt, nauwe hoeven heeft of een aangetaste kroonrand, is vaak gevoeliger voor rotstraal. Wanneer een paard zich met de achterhoeven op de ballen van de voorhoeven aantikt, kan in de kneuzing die daaruit voortkomt ook rotstraal ontstaan.

Rotstraal van buitenaf bestrijden

Om rotstraal te voorkomen of bestrijden, moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat de stal schoon is en je paard niet in de urine staat. Buiten in de paddock of de wei moeten er ook droge staplaatsen beschikbaar zijn, zeker bij de hooibakken. Het paard moet niet de hele dag in de modder staan.

Daarnaast is het belangrijk dat je paard regelmatig naar de smid gaat. Die snijdt de straal schoon en kan beginnende rotstraal daarmee direct de kop indrukken.

Als je paard al rotstraal heeft, dan is het verstandig om de hoeven schoon te maken met bijvoorbeeld betadine shampoo of een sopje van groene biotex en ze daarna af te drogen. Vervolgens spuit je de stralen in met een antibacteriële spray. Traditioneel wordt hiervoor vaak blauwspray gebruikt, ook wel klauwspray of CTC spray genoemd. Maar ook een drogende spray op basis van zink, een zinkzalf, of Egyptische zalf die je in de straalgroeven en het aangetaste weefsel kan spuiten of smeren, is hiervoor geschikt. Vroeger werd vaak teer gebruikt, maar dat wordt tegenwoordig niet meer zo aanbevolen en is bovendien onhandig en vies om toe te passen.

Rotstraal van binnenuit bestrijden

Rotstraal voorkom je bovendien, door te zorgen dat je paard een goede weerstand heeft en voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt om de hoefgroei optimaal te laten verlopen. Goed groeiende hoeven zullen minder rotstraal krijgen en een paard dat goed bestand is tegen bacteriën en ontstekingen heeft er ook minder snel last van.

Het immuunstelsel van je paard ondersteun je met goede voeding, met daarin voldoende mineralen en vitaminen. De basis is altijd genoeg ruwvoer van goede kwaliteit. Daarnaast kan je de voeding aanvullen met een supplement van cannabidol, dat helpt om de weerstand te verhogen en ontstekingsremmend werkt. Een supplement van silicium draagt bij aan goede hoefgroei, gezond kraakbeen en soepele gewrichten. Silicium werkt vaak effectiever dan bijvoorbeeld biotine of glucosamine.

Om te zorgen dat afvalstoffen en kleine ontstekingen in de hoef zo snel mogelijk afgevoerd worden, is het bovendien belangrijk dat je paard veel vrije beweging krijgt. Tijdens het lopen zorgt het hoefmechanisme ervoor dat bloed en lymfevocht vanuit de hoeven en pezen weer naar boven worden afgevoerd. Dit voorkomt dat afvalstoffen zich in de hoeven ophopen.

Tips om rotstraal te voorkomen

Als je rotstraal zoveel mogelijk buiten de deur wilt houden dan zijn de volgende dingen belangrijk:

 • Houd de stal goed schoon, zodat je paard niet in de urine staat
 • Zorg voor droge staplaatsen in paddock en weiland
 • Geef vloeibare silicium als supplement voor sterke hoeven en gezond hoefkraakbeen. Het is de bouwstof voor hoeven.
 • Laat je paard op tijd bekappen, zeker bij nauwe hoeven
 • Geef cannabinoïden om de weerstand te verhogen en ontstekingen te remmen zodat je paard eventuele infecties zelf aan kan
 • Zorg voor veel (vrije) beweging, zodat de hoeven goed doorbloed blijven en afvalstoffen afgevoerd worden

Tips om rotstraal te bestrijden:

Naast bovenstaande tips, die ook gelden als je paard al rotstraal heeft, zijn voor een snelle behandeling de volgende zaken belangrijk:

 • Laat de hoeven goed uitsnijden door je smid, desnoods een keertje extra tussen de gewone bekapbeurten door
 • Maak de hoeven dagelijks schoon met een desinfecterend sopje zoals betadine
 • Droog de hoeven goed af en behandel met een spray op basis van effectieve micro-organismen. Deze behouden de goede bacteriën en verdrijven de slechte.
 • Zorg dat je paard altijd droog staat in stal, paddock en weiland
 • Geef het mineraal silicium als bouwstof voor de hoeven.
 • Geef een goede natuurlijke ontstekingsremmer zoals cannabinoïden

Hoefkanker of rotstraal?

Heeft je paard vreemd weefsel of woekeringen aan de hoef, maar ziet het er anders uit dan rotstraal? Of twijfel je of het wel rotstraal is? Kijk dan ook even bij de informatie over hoefkanker. Dit lijkt soms een beetje op rotstraal, maar het is een veel ernstigere aandoening, die een andere aanpak vereist.