Rainrot: een pijnlijke en besmettelijke huidaandoening bij paarden

Regenschurft, rainrot of dermatophilose is een bacteriële, besmettelijke huidaandoening bij het paard. Een aandoening die je vooral in de herfst/winter tegenkomt bij paarden in regenachtige periodes, maar ook kan ontstaan bij sportpaarden. Weet jij wat rainrot is en wat je ertegen kunt doen?

rainrot bij paarden is pijnlijk en besmettelijk

Wat veroorzaakt rainrot bij paarden?

Alle paarden hebben de dermatophilus bacterie op de huid zitten, ook mensen hebben deze bacterie. Zolang deze bacterie aan de buitenkant van de huid zit is er ook niets aan de hand. Maar zodra het paard een wondje heeft kan de bacterie binnendringen en problemen veroorzaken. En ook paarden die langdurig nat blijven kunnen problemen krijgen met deze bacterie.

Bij paarden die langdurig in de regen staan verdwijnt langzaam de vetlaag en dus de bescherming van de huid. Helemaal in een natte, ongeschoren vacht kan het gaan broeien en deze bacterie zich gemakkelijk vermenigvuldigen. Maar ook het veelvuldig wassen/afsponsen van het paard kan een trigger zijn tot de ontwikkeling van rainrot.

Hoe ziet rainrot eruit?

Rainrot heeft kenmerkende punten waarop het te herkennen is:

  • Het start als bultjes/verdikkingen in de huid
  • Hierna gaan haren samenklonteren en ontstaan er dikke korsten. Deze korsten laten met huid en haar los.
  • Onder de korsten zit pus, met daaronder een huidwondje
  • Zodra de korsten verdwenen zijn lijkt het op een huidschimmel

Rainrot komt voornamelijk op de rug voor en dan in banen waarop het water van het lichaam afdruipt. In ernstige gevallen kan het ook op andere delen van het lichaam voorkomen. Op de benen wordt het vaak gezien als mok en kan het paard er zelfs kreupel op zijn.

De aandoening veroorzaakt geen jeuk bij het paard, maar kan wel erg pijnlijk zijn.

Welke paarden krijgen rainrot?

De bacterie zit op vrijwel alle paarden. Maar vooral paarden die langdurig worden blootgesteld aan nattigheid zijn gevoelig voor het ontwikkelen van rainrot. En ook wedstrijdpaarden die veelvuldig worden afgesponst raken een deel van het huidvet kwijt waardoor rainrot kan ontstaan.

Een verminderde weerstand heeft ook invloed op het krijgen van de aandoening. Verwaarloosde paarden of slechte hygiëne is ook een reden voor het krijgen van rainrot.

Hoe rainrot voorkomen?

Belangrijk om te weten is dat rainrot besmettelijk is. Bij een constatering van rainrot is het belangrijk om direct contact met andere paarden vermeden wordt. Denk hierbij ook aan dekens, dekjes en ander verzorgingsmateriaal. Als een paard éénmaal rainrot heeft gehad, blijft deze gevoelig voor de aandoening. Voor deze paarden is het extra belangrijk dat vocht op de huid zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Rainrot is niet altijd te voorkomen, maar er kunnen wel een aantal dingen gedaan worden om de kans te verkleinen:

  • Zorg voor schuilmogelijkheden zodat het paard altijd de mogelijkheid heeft om goed te drogen. Maak eventueel gebruik van dekens.
  • Beperk het afsponsen van het paard zonder het daarna volledig af te drogen
  • Verhoog de weerstand van het paard

Hoe rainrot behandelen?

Zodra er rainrot is geconstateerd bij jouw paard dan is het belangrijk dat alle korsten worden verwijderd. Laat deze korsten niet rondslingeren, maar doe ze gelijk in een vuilnisbak om besmetting van andere paarden te voorkomen. Daarna dient de huid meerdere keren gewassen te worden met een desinfecterende shampoo (verkrijgbaar via de dierenarts). Belangrijk is dat de huid en vacht zeer goed gedroogd worden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld met je paard in het zonlicht te gaan stappen of een solarium te gebruiken. Als laatste is het belangrijk om alle dekjes, dekens en borstels goed schoon te maken omdat rainrot besmettelijk is.

Mocht het wassen met een antibacteriële shampoo niet voldoende zijn dan kan de dierenarts een antibioticum voorschrijven. Maar vaak is meermaals wassen met een antibacteriële shampoo, verdeeld over een paar weken voldoende.