Ontstoken (vieze) ogen bij paarden

Vooral in de zomerperiode hebben veel paarden vieze ogen, vaak vol met vliegen. Dit kan soms zo extreem worden dat er een ontsteking ontstaat en er veel prut uit het oog komt. Neem bij ogen nooit een risico en roep tijdig hulp in van een dierenarts. Wel kan je jouw paard helpen door de ogen schoon te maken.

Ontstoken ogen bij paarden door vliegen

Hoe ontstaan vieze ogen?

Vieze ogen komt meestal door vliegen, stof of een allergische reactie. Er is dan geen sprake van een ontsteking van de oog zelf, maar van het slijmvlies. Dit soort irritatie wordt ook wel conjuntivitis of vliegenoog genoemd. Afhankelijk van de ernst heeft het paard rode slijmvliezen en waterig tot pusachtige uitvloeiing.

Vliegen zitten graag in de ooghoeken van het paard omdat het vocht dat de ogen vochtig houdt eiwit bevat. Dit eiwit is voedsel voor de vliegen. Door al die vliegen raakt het oog iets ontstoken waardoor er nog meer eiwit in het vocht komt en de ogen steeds meer vliegen aantrekken.

Hoe ontstoken ogen genezen?

Afhankelijk van de ernst van de ontsteking kan je zelf het paard helpen, maar in ernstige gevallen raden wij aan om de dierenarts te raadplegen.
Zelf zou je het paard kunnen helpen met kamille. Maak thee van biologische kamille en laat dit afkoelen. Maak met een schoon watje meerdere malen per dag de ogen van het paard schoon. De kamille heeft een ontstekingsremmende werking en helpt zo op een zachte manier de ogen te herstellen.

Hoe ontstoken ogen bij jouw paard voorkomen?

Vooral in de zomerperiode als het erg stoffig is en er veel vliegen zijn hebben paarden sneller last van ontstoken ogen. In deze periode kan het gebruik van een goed passend vliegenmasker aan te raden zijn. Vaak vinden paarden dit erg prettig en staan ze veel rustiger dan zonder vliegenmasker.
Ook zie je paarden die de mogelijkheid hebben om binnen te staan dit vaak doen, daar zijn namelijk minder vliegen. Maar daarnaast is het belangrijk om de weerstand hoog te houden. Hoe beter de weerstand van jouw paard, hoe beter hij kan omgaan met het ontstaan van ontstekingen.