Leverproblemen bij paarden

Leveraandoeningen bij paarden komen vaker voor dan verwacht en kunnen verschillende oorzaken hebben. Om leverproblemen te kunnen omschrijven is het goed om te weten wat de functie van de lever is. De lever is verantwoordelijk voor de afvoer van allerlei afvalstoffen. In tegenstelling tot mensen hebben paarden geen galblaas. Bij mensen worden de afvalstoffen uitgescheiden naar de galblaas. Omdat paarden die niet hebben worden de afvalstoffen bij paarden afgescheiden naar de dunne darm. Leveraandoeningen kunnen een grote invloed hebben op het functioneren van een paard. Lees in dit artikel meer over de oorzaken, symptomen en gevolgen.

leverproblemen bij paarden

Oorzaken leverproblemen paard

Doordat de lever afvalstoffen afscheidt is één van de grootste oorzaak van leverproblemen dat een paardenlichaam opeens lichaamsvreemde afvalstoffen moet verwerken. Een lever herkent deze stoffen niet en heeft dus ook moeite met de afscheiding daarvan. Sint janskruid, medicijnen, schimmels en mycotoxinen zijn hier voorbeelden van.

Wetenschappers kunnen niet altijd een oorzaak vinden voor leveraandoeningen. Ze denken dat virussen en stress een grote invloed hebben op de gezondheid van de lever, maar dat is tot nu toe nog niet geheel bewezen.

Hoe herken je leverproblemen bij paarden?

Leverproblemen kun je soms herkennen aan de onderstaande symptomen:

  • Gele slijmvliezen
  • Vermageren
  • Lusteloosheid
  • Koliek
  • Verminderde eetlust
  • Doffe vacht

Echter zal een paard niet altijd één van deze symptomen vertonen bij leverproblemen. Heb je het idee dat je paard niet lekker in z’n vel zit? Een bloedtest bij een dierenarts geeft uitsluitsel!

Behandeling van leverproblemen

De eerste stap bij leverproblemen is het ontgiften van de lever, ook wel detoxen genoemd. De giftige stoffen moeten namelijk het lichaam uit. detoxen geeft een ondersteunend effect bij het afvoeren van de afvalstoffen. Liever doe je dit niet met te heftige middelen, een lever kan namelijk ook overbelast raken en zichzelf uitschakelen. Kies daarom voor een vloeibare paardenbloem en brandnetel om mee te beginnen. In een later stadium kan dan een echte detox worden ingezet, neem bij twijfel altijd eerst contact op met een specialist voor advies.

In sommige gevallen is ontgiften niet voldoende of zijn de problemen erg acuut. In deze gevallen is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.