Kristalvorming in gewrichten bij paarden

Een vergeten oorzaak van gewrichtsproblemen is kristalvorming in de gewrichten bij paarden. Deze kristalvorming komt voor in het gewrichtsvloeistof tussen de botten in gewrichten en wordt veroorzaakt door een te hoog urinezuur gehalte.

Kristalvorming in gewrichten paard

Oorzaak kristalvorming in gewrichten

Kirstalvorming wordt veroorzaakt door een verhoging van urinezuur in het bloed. Urinezuur is een antioxidant en vangt vrije radicalen. Wanneer er een verhoging is van het urinezuur kan het gaan kristalliseren. Deze kristallen kunnen zich gaan ophopen tussen de gewrichten. Je kunt het vergelijken met honing die ook kristalliseert, alleen bij paarden is dit het gewrichtsvloeistof tussen de gewrichten.

Een te hoog urinezuur gehalte kan meerdere oorzaken hebben:

  • Stress
  • Voeding (veel krachtvoer, weinig ruwvoer)
  • Maandagziekte

Verband tussen hoog urinezuurgehalte en stress

Oekraïense wetenschappers hebben een verband aangetoond tussen stress en een verhoging van urinezuurgehalte. Wanneer een paard stress heeft worden er bepaalde stoffen aangemaakt, waaronder urinezuur. De wetenschappers zagen dat paarden die meededen aan een evenement een sterke verhoging urinezuur in hun bloed hadden na die tijd. Heb je een paard die gewrichtsproblemen heeft en gevoelig is voor stress? Dan zou het heel goed kunnen dat het urinezuur is gaan kristalliseren en zich tussen de gewrichten is gaan ophopen.

Symptomen

De symptomen van kristallen zijn hetzelfde als gewrichtsslijtage:

  • Kreupelheid
  • Moeite met buiging
  • Problemen met kauwen
  • Stijfheid
  • Moeite met opstaan

Kristallen in gewrichten behandelen

Heeft je paard gewrichtsproblemen? Wees er op tijd bij. Zodra de gewrichtsproblemen voor slijtage zorgen zijn deze niet meer onomkeerbaar. Kies bewust bij de behandeling van gewrichtsproblemen en kijk naar wat het product precies doet. Glucosamine, collageen en hyaluronzuur hebben geen invloed op deze kristallisering en helpen hier dus ook niet bij. Kies daarom voor een supplement dat de kristallisering van urinezuur tegen gaat.