Wat te doen bij koliek?

Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn bij paarden. Koliek wordt veroorzaakt door problemen in het maag-darmstelsel en kan zeer ernstig zijn, zelfs dodelijk. Koliek dient daarom altijd serieus te worden genomen en direct worden aangepakt.

Lees in dit artikel welke stappen je kan nemen als jouw paard koliek krijgt.

Wat te doen bij paard met koliek

Wat zijn de signalen van koliek?

Ieder paard reageert anders op koliek. Sommige paarden worden alleen wat stiller en eten minder, andere paarden trappen enorm tegen hun buik en zijn constant aan het rollen. Ken daarom het gedrag van jouw paard goed, zodat je afwijkend gedrag snel herkent. Maar koliek heeft een aantal kenmerkende signalen. Merk je onderstaande signalen op (of een aantal daarvan), onderneem dan direct actie:

 • Veelvuldig rollen
 • Flemen
 • Naar de buik schoppen
 • Schrapen met de hoeven
 • Zweten
 • Niet eten
 • Verhoogde polsfrequentie

Wat te doen bij een koliekaanval?

Vaak voel je als eigenaar aan of jouw paard een lichte koliekaanval heeft of dat het echt helemaal mis is. Maar eigenlijk geldt in alle gevallen: bel direct jouw dierenarts. Wacht niet een half uur, want mocht het wel ernstig zijn dan kan dat half uur het verschil betekenen tussen leven en dood. Er zijn supplementen te koop die bij koliek snel verlichting geven, doordat deze krampstillend en gasafdrijvend werken. Deze supplementen zijn op basis van kruiden en zijn aan te raden om altijd in huis te hebben voor toediening bij lichte koliek. Hieronder de stappen die je kan volgen als jouw paard koliek heeft:

 1. Bel jouw dierenarts! Al is het alleen maar om te overleggen.
 2. Zet jouw paard op een veilige plek. Een plek waar die niet vast komt te liggen als die gaat rollen en er geen uitstekende delen zijn waar die zich aan kan bezeren.
 3. Dien eventueel een supplement toe dat krampstillend is. Dien geen pijnstillers toe die je eventueel nog hebt liggen, dan kan de dierenarts namelijk minder goed een diagnose stellen!
 4. Bij lichte koliek is het rustig stappen met jouw paard aan te raden. Beweging stimuleert de darmen waardoor een eventuele verstopping of gas kan worden verholpen. Wil jouw paard niet lopen? Dwing deze dan niet!
 5. Regel alvast transport. Hopelijk is het niet nodig, maar het kan zijn dat de dierenarts aanraadt om jouw paard naar de kliniek te brengen voor verder onderzoek of behandeling. Zorg daarom dat de trailer stand-by staat zodat je daar geen tijd op verliest.
 6. Geef jouw paard geen eten. De dierenarts zal aangeven of jouw paard mag eten of niet, tot die tijd is het verstandig om even geen voedsel aan te bieden.
 7. Raak niet in paniek en vertel de dierenarts meer over de achtergrond van jouw paard.
 8. Volg de adviezen van jouw dierenarts op.

Een ander belangrijk punt is: pas op jezelf! Paarden met koliek kunnen anders reageren en door de pijn onverwachte bewegingen maken. Daardoor kunnen deze paarden een gevaar voor zichzelf en anderen worden. Ga dus niet wandelen als het paard gevaarlijk wordt.

Koliek kan je niet altijd voorkomen en is helaas soms dodelijk. Maar in merendeel van de gevallen loopt het met een sisser af.