Koliek bij paarden

Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn bij paarden en pony’s. Een paard met buikpijn is te herkennen aan een paard dat veel naar zijn buik kijkt of trapt, veel rolt, zweet, scheef loopt, schraapt met de voorbenen en/of overmatig veel zwiept met zijn staart. Wist je dat er verschillende soorten koliek zijn bij paarden?

koliek bij paarden

Verschillende soorten koliek

Veel mensen denken dat koliek alleen met het darmkanaal te maken heeft. Echter is dit onjuist, de oorzaak van koliek kan zowel binnen als buiten het darmkanaal liggen. Wij hebben de meestvoorkomende soorten koliek op een rij gezet:

  • Gaskoliek

Gaskoliek wordt veroorzaakt door (zoals de naam het al zegt) overmatige gasproductie in de darmen. Overmatige gasproductie komt doordat een paard te veel suikers binnen krijgt welke niet volledig verteerd worden in de eerste fase van de spijsvertering. Deze suikers komen vervolgens in de tweede fase van de spijsvertering terecht welke ze niet kan verteren. Dit zorgt voor gasvorming. Suikers zitten zowel in ruwvoer (voor- en najaarsgras) als krachtvoer.

  • Krampkoliek

Verkramping van de darmen is de oorzaak van krampkoliek. Dit is de meest voorkomende vorm van koliek. Krampkoliek kan veroorzaakt worden door verschillende oorzaken: veranderingen in voer, veel eten voor of na arbeid, het drinken van veel koud water of na een zwarte training waarbij het paard veel gezweet heeft. Daarnaast kan in specifieke gevallen ook een worminfectie ook de oorzaak zijn.

  • Zandkoliek

Zandkoliek wordt veroorzaakt door een te grote opname van zand. Een beetje zand kan geen kwaad, maar soms zie je paarden in de paddock likken aan zand. Wanneer er te veel zand ophoopt in de darmen kan dat koliek veroorzaken. Zie je je paard zand eten/likken? Geef hem dan phylliumvezels.

  • Verstoppingskoliek

Een verstopping in de darm kan de oorzaak zijn van koliek bij paarden. Deze vorm van koliek zie je vaak wanneer paarden op stal worden gezet na een weideseizoen. Waar ze in de weide gemakkelijk te verteren gras kregen, krijgen ze nu beperkt ruwvoer en minder beweging. Als gevolg van beperkte ruwvoer gaan ze de bodembedekking opeten om aan de kauwbehoefte te voldoen. Daarnaast zie je deze vorm van koliek voorkomen bij paarden met een slecht gebit en dus niet goed kauwen.

  • Koliek door verdraaiingen / liggingsveranderingen van de darm

Er is geen oorzaak voor een verdraaiing van de darm. Doordat de darmen van paarden ‘los’ liggen in de buik is een verdraaiing mogelijk.

Koliekgevoeligheid paarden

Sommige paarden zijn gevoeliger voor koliek dan andere paarden. Meestal heeft dit een verband met het spijsverteringsstelsel (darmen) dat vermindert werkt. Een supplement dat de spijsvertering ondersteunt kan hierbij beterschap geven. Daarnaast is het raadzaam om bij koliekgevoelige dieren veel regelmaat te hebben en veranderingen langzaam door te voeren. Zorg voor voldoende weidegang en beweging.