Hoefkatrolontsteking (Podotrochleose) bij paarden

Bij de term hoefkatrol of hoefkatrolontsteking verbleken veel paardeneigenaren, het staat namelijk bekent als een zeer ernstige aandoening waar weinig tegen te doen is. Lees in dit artikel wat hoefkatrolontsteking is en wat de behandeling is.

Hoefkatrol ontsteking bij paarden

Wat is hoefkatrolontsteking?

Hoefkatrolontsteking (of Podotrochleose) is een aandoening in het gebied van de hoefkatrol. De hoefkatrol is een gebied en niet 1 specifiek onderdeel in de ondervoet. Het bestaat uit het hoefbeen, kroonbeen, diepe buigpees, straalbeen (de hoefkatrol).slijmbeurs en ligamenten. Dit alles verbind het straalbeen met de beenderen van de ondervoet tot de hoefkatrol.

Bij een probleem in het hoefkatrolgebied spreken we van hoefkatrolontsteking. Hoefkatrolontsteking ontstaat door overbelasting van een deel van dit gebied. Dit kan zijn door een verkeerde hoefstand, verstappen, verkeerde training, verkeerde bodem of erfelijke factoren. Het is dus geen ontsteking die ontstaan door virussen of bacteriën.

Hoefkatrolontsteking kan in verschillende vormen en mate voorkomen. Dit is afhankelijk van de ernst van overbelasting, maar ook afhankelijk van het onderdeel dat is overbelast. Hoefkatrolontsteking komt vrijwel alleen in de voorbenen voor. In één of beide voorbenen is mogelijk.

Symptomen van hoefkatrolontsteking

Doordat elk paard anders reageert op hoefkatrolontsteking zijn er niet specifieke symptomen op te noemen. Paarden zijn vaak wisselend kreupel, de ene dag wel en de andere dag weer niet. Soms is er zelfs helemaal geen duidelijke kreupelheid te zien. Paarden met hoefkatrolontsteking kunnen een verminderde werklust laten zien of moeite hebben met korte wendingen. Ook een harde ondergrond kan problemen geven of landen na een sprong.

Een dierenarts zal op basis van een klinische beoordeling geen diagnose geven, hiervoor is een röntgen of scan noodzakelijk om een goed beeld te krijgen van het gebied. Bij een röntgen zal het straalbeen worden beoordeeld en gescoord, waarbij een hoge score (0-4) een verhoogde risico op kreupelheid geeft.

Behandeling van hoefkatrolontsteking

“Vroeger” was het bij hoefkatrolontsteking einde verhaal. Uiteraard is dit per geval verschillend en is het afhankelijk van de ernst van de aandoening. Bij een tijdige diagnose is de kans op herstel groter. Vaak worden er pijnstillers en ontstekingsremmers voorgeschreven, gecombineerd met speciaal beslag. Op basis van training kan er tegenwoordig ook veel gedaan worden om ervoor te zorgen dat het paard zijn voorbenen minder belast en een betere manier van lopen krijgt. Overleg met jouw dierenarts, hoefsmid en trainer hoe je jouw paard kan helpen met hoefkatrolontsteking.

Hoefkatrolontsteking kan niet altijd voorkomen worden, helemaal niet als er een erfelijk aspect is. Wel kan een juiste belasting, dempende bodem en juiste beenstand een deel van de overbelasting voorkomen.