Help mijn paard eet mest!

Wanneer een paard mest eet, ziet dat er voor ons nogal onsmakelijk uit. Maar kan het ook kwaad? En belangrijker nog: waarom eet je paard eigenlijk mest? Welk signaal geeft hij daarmee af? En moet jij er als eigenaar iets aan doen?

Ten eerste: zo lang er geen wormen/eitjes in de mest zitten, kan het eten van mest eigenlijk niet heel veel kwaad. Bij mesteten kunnen paarden dus wel een wormenbesmetting oplopen, iets om rekening mee te houden! Voor veulens is het zelfs normaal en gezond gedrag! Door het eten van de mest van hun moeder, bouwen ze een gezonde bacteriepopulatie op in hun darmen. Je ziet daarom dat sommige merries hun veulen zelfs met hun neus richting een verse hoop duwen…

help mijn paard eet mest

Oorzaken van mest eten

Als je paard geen veulen meer is, dan kunnen er verschillende oorzaken zijn voor het eten van mest:

  • Verveling
  • Te weinig mogelijkheid om ‘fourageer-gedrag’ te vertonen
  • Te weinig ruwvoer / vezels
  • Mineralentekort
  • Vitaminentekort

Wanneer een volwassen paard mest eet, is het belangrijk om eens na te denken over het management van je paard. Krijgt hij voldoende ruwvoer, vrije beweging en interactie met andere paarden? En zitten er in zijn rantsoen voldoende mineralen en vitaminen?

Verveling en graasgedrag

Een paard dat zich verveelt, kan mest gaan eten. Verveling ontstaat bijvoorbeeld door te veel uren op stal staan, te weinig contact met soortgenoten of te weinig (vrije) beweging. Ook wanneer je paard niet de mogelijkheid heeft om zogenaamd ‘fourageer-gedrag’ te vertonen, kan hij mest gaan eten. Met fourageer-gedrag bedoelen we het zoeken naar eten, knabbelen en grazen. Het gebruik van stro als stalbedekking, of als extra knabbel-materiaal, kan helpen om deze vorm van verveling te bestrijden en om aan de natuurlijke behoefte van je paard te voldoen. Leg wat wilgentakken in de paddock waar ze lekker aan kunnen knagen. Je kunt er een snackmuur van maken waar je bijvoorbeeld brandnetel, groentes (bijv. venkel, bleekselderij en pastinaak) of hooi in steken. Je kunt ook eetbare struiken naast de paddock plaatsen zoals meidoorn en rozenbottelstruiken. Paarden mogen zowel het blad, de bloem als de rozenbottel eten. Inspiratie nodig? Volg @ukiespaddockparadise op Instagram.

Te weinig ruwvoer

Wist je dat paarden 2 kilo hooi per 100 kg lichaamsgewicht nodig hebben per dag? Te vaak zien we dat er nog de norm van 1 kilo per 100 kg lichaamsgewicht wordt aangehouden. De vezels in dit ruwvoer zorgen voor een vol gevoel. Wanneer je paard te weinig vezels binnenkrijgt, kan hij mest gaan eten. Zorg dus voor ruim voldoende hooi van goede kwaliteit, bijvoorbeeld in slowfeeders. Dan is je paard er langer mee bezig en dat voorkomt ook weer dat hij zich verveelt. Als het mogelijk is, kies dan voor onverpakt hooi. Lees hier wat het verschil is tussen verpakt en onverpakt hooi.

Mineralentekort

Alleen ruwvoer bevat niet alle noodzakelijke voedingsstoffen. Zeker in Nederland is het altijd nodig om een vitaminebrokje te geven. Het liefst in de vorm van een balancer. Mest eten kan ook een teken zijn van een mineralentekort bij je paard. De meeste paarden hebben wel een zoutblok tot hun beschikking, maar daar zit vaak alleen zout in en maar weinig andere mineralen. Als je paard krachtvoer op basis van granen krijgt en geen mineralenbrok of -supplement, dan kan een gebrek aan bijvoorbeeld fosfor, silicium,  magnesium, zwavel, ijzer, zink of koper ontstaan.

Het beste is om voldoende ruwvoer aan te vullen met een balancer zoals Vitalbix, Pavo Vital, Metazoa of Equilin. Hier hoef je maar maximaal 500g per dag van te geven, wat aangeeft dat het hoog geconcentreerde vitaminen en mineralen zijn. Bij krachtvoer heb je vaak grotere hoeveelheden nodig om aan de dagelijkse behoefte van vitaminen en mineralen te komen. En een paardenmaag kan maar maximaal 500 gram voer per keer goed verwerken. Een graanvrije balancer is daarom de beste keuze. Eventueel kun je nog een extra waterbak maken met een vloeibaar mineralensupplement op basis van Beringzeewater waar de paarden naar behoefte uit kunnen drinken.

Vitaminetekort: B en K

Het eten van mest kan ook wijzen op een tekort aan vitaminen, vooral B-vitaminen en Vitamine K. Deze vitaminen maakt je paard zelf aan in zijn blinde en dikke darm. Het kan gebeuren dat je paard deze vitaminen niet voldoende opneemt. Dan komen ze in de mest terecht. De oorzaak hiervan kunnen granen in het krachtvoer zijn. Een paard eet deze mest vervolgens weer op, om de vitaminen alsnog binnen te krijgen. Het geven van extra vitamine  B en K zou daarom kunnen helpen. Maar nog beter is om het krachtvoer op basis van granen te vervangen voor een balancer. Ook het voeren van extra ruwvoer kan leiden tot meer aanmaak van deze vitaminen.

Conclusie: Mest eten is een kwestie van management

Wanneer een volwassen paard mest eet, is het een goed idee om kritisch naar zijn dagelijks leven en zijn voer te kijken. Krijgt het paard voldoende vrije beweging, sociaal contact, ruwvoer en afwisseling? Zo ja, kijk dan eens goed naar het voer. Vervang de krachtvoor voor een balancer met goed opneembare vitaminen en mineralen zoals bijvoorbeeld Metazoa, Vitalbix, Equilin of Pavo Vital. Maak een extra waterbak in de paddock met vloeibare mineralen waar de paarden naar behoefte uit kunnen drinken. En geef je paarden restjes uit je eigen keuken zoals venkel, wortel, bleekselderij, pompoenpitten, radijses en wortels. Juist met blad en/of stronk, waar de vezels inzitten. Let op:  bij veulens is het eten van mest heel normaal en zelfs gezond!