Einschuss bij paarden: symptomen, oorzaak en behandeling

Paarden kunnen soms uit het niets een extreem dik, opgezwollen been hebben. Dit wordt een olifantenbeen of einschuss genoemd. Einschuss is een onderhuidse ontsteking waarbij er veel vocht ophoopt in het been. Maar weet jij wat dit precies is? Hoe je het kan herkennen, maar vooral ook hoe je einschuss behandelt?

Einschuss bij paarden: symptomen, oorzaak en behandeling

Wat is einschuss?

Einschuss ontstaat meestal in één van de achterbenen. Het is een ontsteking aan de onderhuid en vaak ook aan de lymfebanen en soms zelfs bloedvaten. Hierdoor gaat het been enorm opzwellen doordat er onderhuids veel vocht (oedeem) ontstaat. Dit is een pijnlijke zwelling voor paarden. Dit acute opgezwollen been met ontstekingen wordt einschuss genoemd, wordt deze ontsteking chronisch dan is er sprake van een olifantsbeen. De zwelling trekt namelijk dan niet meer weg en het been zal dik blijven.

Wat is de oorzaak van einschuss bij paarden?

Einschuss kan ontstaan doordat bacteriën via de huid weten binnen te dringen in het been. Vaak gebeurt dit wanneer het paard al een verminderde weerstand heeft en er op het been al wondjes zijn of mok. Onschuldige bacteriën dringen via deze plekjes naar binnen en doordat het paard al een verminderde weerstand heeft zorgen ze voor een infectie. De oorzaak van acute einschuss is dus een combinatie van bacteriën, beschadigde huid en een verminderde weerstand.

Hoe herken je einschuss?

Einschuss ontstaat vaak heel acuut en is gelijk heel heftig. Er zijn een aantal typische kenmerken waar je einschuss bij paarden aan kunt herkennen:

  • Extreem gezwollen been, de huid staat hierbij echt onder spanning. Zwelling is vaak vanaf de kroonrand tot aan de sprong. Maar in ernstige gevallen kan dit zelfs tot de lies helemaal opzwellen.
  • Verhoging/koorts
  • Been voelt warm en is pijnlijk voor het paard
  • Vaak is er een wondje/mok te zien op het been

Einschuss kan ook in minder heftige vorm optreden waarbij er geen sprake is van koorts of dat het been minder extreem gezwollen is. Maar het kan ook zijn dat je vloeistof (geel, helder) door de huid ziet komen. Dit is serum door de spanning die er op het been staat en geeft natte plekken op de huid en de huid raakt daaronder beschadigd.

Belangrijk om te weten: stalbenen en einschuss is niet hetzelfde. Einschuss komt vaak maar aan 1 been voor en stalbenen aan 2 of 4 benen. Bij stalbenen is er ook geen sprake van een ontsteking en trekt de zwelling vlot weg bij beweging.

Behandeling van einschuss bij paarden

Einschuss moet je altijd serieus nemen en direct behandelen! Je kan het zien als een spoedgeval, want er is sprake van een ernstige ontsteking en bij te laat behandelen is er kans op blijvende schade aan de lymfevaten. Hierdoor kan de einschuss dus overgaan naar een permanent olifantenbeen met permanente veranderingen van de huid en overmatig bindweefselvorming in het been. Bij een snelle behandeling is einschuss goed te behandelen en is de zwelling meestal al binnen een paar dagen een stuk minder.

Een dierenarts zal einschuss behandelen met antibiotica en ontstekingsremmers gedurende een aantal dagen, echter wordt de voeding nog wel eens vergeten mee te nemen door dierenartsen. Het is belangrijk dat granen geschrapt worden en dat er goed opneembare vitaminen en mineralen in hoge concentratie worden gegeven. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een Metazoa, Vitalbix of Equilin. Ook kun je vloeibare mineralen uit de Beringzee aan het rantsoen toevoegen. De oorzaak van van de einschuss (mok, wondje etc) zal ook behandeld moeten worden zodat de kans op herinfectie in de toekomst wordt verminderd.

Natuurlijke aanpak einschuss met zwarte komijn

In de acute fase is het altijd belangrijk om de stappen van de dierenarts te volgen om te voorkomen dat het een olifantenbeen gaat worden, of dat er zelfs bloedvergiftiging ontstaat. Maar je kan jouw paard wel direct extra ondersteunen met natuurlijke middelen. Vooral thymoquinone uit zwarte komijn is heel geschikt om in te zetten bij einschuss bij paarden. Deze heeft namelijk een sterke ontstekingsremmende werking en werkt ook zeer snel en krachtig. Daarbij is zwarte komijn pijnstillend en zal het helpen het gehele lichaam weer in balans te komen. Kies wel voor een product dat thymoquinone en een kruidnagelextract (cannabinoïden) combineert, deze werken namelijk synergetisch met elkaar. Dit betekent dat deze 2 stoffen elkaar versterken en daardoor nog krachtiger werken. Daarnaast kun je ook kleefkruid en brandnetel inzetten wat een vochtafdrijvend effect heeft. Dit stimuleert ook de bloedsomloop.

Hoe einschuss voorkomen bij paarden?

Helaas is einschuss niet altijd te voorkomen. Maar het is belangrijk om wondjes tijdig te behandelen en mokplekjes goed in de gaten te houden. Spray op plekjes effectieve micro-organismen (EM). Dit worden ook wel ‘blije bacteriën’ genoemd en zorgen dat gunstige bacteriën de overhand krijgen op ongunstige bacteriën. Ter voorkoming is het aan te raden om jaarlijks een lymfe drainage massage te geven. Zorg daarnaast dat de weerstand van jouw paard optimaal ondersteunt wordt, dit doe je door bijvoorbeeld elk kwartaal 10 tot 14 dagen vloeibare brandnetel te geven. Dit is niet alleen bloedzuiverend, maar geeft ook een echte boost voor de weerstand. Kies bewust voor vloeibare brandnetel, deze is geneeskrachtige werking is namelijk vele malen sterker dan die van gedroogde brandnetel. Ook kleefkruid is hiervoor geschikt echter zijn hier geen vloeibare tincturen van aangezien dit wettelijk gezien niet mag.

Daarnaast is het erg belangrijk om niet al te veel granen en melasses te voeren. Beter is om een balancer te voeren met hoog geconcentreerde vitaminen en mineralen, maar zonder vulstoffen zoals granen en soja producten. Geef je krachtvoer? Vergelijk de ingrediënten en concentraties van vitaminen en mineralen maar eens met een balancer. Vaak moet je minimaal twee kilo krachtvoer voeren wil je aan dezelfde concentratie vitaminen en mineralen komen van een balancer. Twijfel je of je voeding voldoende vitaminen en mineralen bevat? Onze specialisten kijken graag met je mee. Neem contact op via WhatsApp of via dit adviesfomulier.

Lees hier meer over lymfe drainage bij Einschuss