Gewrichtsslijtage bij paarden
Gewrichtsslijtage kan in alle gewrichten in het lichaam voorkomen. Het komt voornamelijk voor in de benen, rug en hals. Gewrichtsslijtage bij paarden is helaas onomkeerbaar. Wel zijn er manieren om verdere uitbreiding van gewrichtsslijtage langzamer te laten verlopen.
Wat zijn de oorzaken van gewrichtsslijtage?
Omdat een gewricht een scharnierende beweging maakt, is het van belang dat dit soepel verloopt. Gewrichtsslijtage ontstaat doordat één of meerdere onderdelen in het gewricht niet meer goed functioneert. Daardoor kan het gewricht niet meer goed scharnieren zonder verdere schade aan te richten. Omdat een gewricht meerdere onderdelen heeft, zijn er ook meerdere oorzaken mogelijk die gewrichtsslijtage veroorzaken. Zie hieronder de meest voorkomende oorzaken:
-
Overbelasting
Overbelasting is de meest voorkomende oorzaak van gewrichtsslijtage. Door overbelasting kunnen de onderdelen in een gewricht sneller onherstelbaar slijten. Voornamelijk het kraakbeen wordt bij overbelasting op de proef gesteld. -
Ouderdom
Net zoals bij mensen slijten de gewrichten naarmate de leeftijd. Hoe ouder een paard, hoe sneller een paard overbelast kan worden. -
Gewrichtsinfecties
Infecties kunnen een invloed hebben op het kraakbeen en gewrichtsvloeistof. -
Breuken
Door een breuk kan een bepaald onderdeel in een gewricht beschadigen. Als daardoor een gewricht niet meer goed kan scharnieren dan kan dit gewrichtsslijtage veroorzaken. -
Silicium tekort
Silicium is één van de bouwstoffen van bindweefsel en collageen (botten, kraakbeen, banden, pezen en spieren). Een tekort aan silicium kan gewrichtsslijtage veroorzaken doordat een paard niet meer in staat is om bindweefsel aan te maken / te herstellen.
Symptomen en diagnose gewrichtsslijtage bij paarden
Bij paarden die last hebben van gewrichtsslijtage zijn vaak één of meerdere van de volgende symptomen zichtbaar:
-
Kreupelheid
-
Moeite met buiging
-
Problemen met kauwen
-
Stijfheid
-
Moeite met opstaan
Er zijn verschillende mogelijkheden om gewrichtsslijtage te diagnosticeren, omdat een gewricht uit meerdere onderdelen bestaat. Kraakbeen is bijvoorbeeld niet zichtbaar op een röntgenfoto, dus een röntgenfoto geeft niet altijd genoeg informatie.
Het is namelijk ook mogelijk om een gewricht bijvoorbeeld te injecteren met een verdovend middel. Als het paard vervolgens het gewricht wel normaal gebruikt, dan is dat een teken dat het paard pijn heeft.
Silicium bouwstof van bindweefsel en glucosamine
Silicium is de bouwstof voor bindweefsel (kraakbeen, spieren, botten, pezen, huid en hoeven). Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat wanneer jongere paarden silicium bijgevoerd krijgen dat een verbeterde botkwaliteit is te zien. Daarom is silicium voor opgroeiende sportpaarden zeker aan te raden. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van glycosaminoglycanen (GAGs), ook wel bekend als glucosamine.
Vergeten onderdeel bij gewrichtsproblemen, kristalvorming
Als je op gewrichtsproblemen bij paarden zoekt op het internet, dan vindt je overal mooie afbeeldingen van alle onderdelen van een gewricht. Wat vaak niet wordt omschreven is dat sommige gewrichtsproblemen worden veroorzaakt door kristalvorming in het gewrichtsvloeistof. Deze kristalvorming wordt veroorzaakt doordat de urinezuurspiegel in het bloed te hoog is kan deze gaan kristalliseren in gewrichten. Je kunt je wel voorstellen dat kristalvorming tussen een gewricht voor wrijving en dus pijn zorgt. Een supplement op basis van glucosamine, collageen of hyaluronzuur zorgt voor de opbouw van kraakbeen, maar gaat deze kristalvorming niet tegen. Let daarom goed op bij de keuze van supplementen voor je paard met gewrichtsproblemen.