Zout voor paarden

Zout is een nutriënt waar veel verschillende soorten van zijn welke gebruikt worden voor paarden. Waarschijnlijk heb je wel eens de Himalaya likstenen gezien, maar Elektrolyten vallen bijvoorbeeld ook onder zout. De meeste zouten worden in de aarden en uit de zee gewonnen. Voorbeelden van de verschillende zouten zijn calcium, magnesiumsulfaat en natuurlijk ons keukenzout. Keukenzout bevat alleen in veel gevallen jodium, wat in deze hoeveelheden niet goed is voor paarden. Hieronder kun je meer lezen over welke soorten zout goed zijn voor paarden en wat hier de werking van is.

Wetenschappelijke naam:

NaCl, natriumchloride

Type:

Mineraal

Werking zout paard:

  • Conditie van zenuw- en spierimpulsen
  • In evenwicht brengen van de pH van het bloed
  • Aanvullen zoutbehoefte in lichaam

Werking zout bij paarden

Zout bestaat uit twee macro-mineralen, 40% natrium en 60% chloride. Wanneer een paard zweet dan verliest hij deze macro-mineralen, maar ook kalium, calcium en magnesium. De nieren zijn verantwoordelijk voor de regulatie hiervan. Zij bepalen of deze macro-mineralen uitgescheiden moeten worden of dat ze bij een tekort worden gerecycled. Zout heeft een belangrijke functie in het paardenlichaam. De mineralen in zout en kalium en magnesium worden namelijk gebruikt om de spier- en zenuwfunctie te reguleren, zoals het samentrekken en weer ontspannen van een spier.

Paarden verliezen deze mineralen bij groten en langdurige inspanning. Vaak uit dit zich in zweet, maar dit hoeft niet altijd. Zo hebben paarden ook juist in de winter vaak extra behoefte aan zout (elektrolyten) en andere mineralen bij inspanning. Een goed niveau van zout zorgt er voor een goede prestatie en herstel na inspanning.

Symptomen te kort aan zout

Wanneer een paard een tekort aan zout in het lichaam heeft, uit dit zich kan dit zich uiten in de volgende symptomen:

  • Prestatievermogen neemt af
  • Abnormaal eetgedrag
  • Overmatig likken en kauwen
  • Zand eten
  • Niet of minder willen drinken
  • Tying-up achtige symptomen

Daarnaast kun je een huidplooi op de schouder vastpakken en weer loslaten. Als deze plooi meteen weer mooi terugveert dan is het zoutgehalte in het lichaam waarschijnlijk goed. Duurt het wat langer dan 1 seconde, dan kan dit duiden op een zouttekort. Een kanttekening hierbij is dat oudere paarden natuurlijk niet meer zo strak in hun vel zitten, dus bij hen is het normaal dat dit wat langer duurt.

Wanneer extra zout aan paarden geven?

Paarden maken geen zoutvoorraad aan in hun lichaam, maar je kunt wel voorkomen dat een paard met een tekort aan een inspanning begint. Omdat er relatief weinig zout in paardenvoer zit, kan het zijn dat je paard bij warme omstandigheden wat extra nodig heeft. Maar ook in de winter is het aan te raden bij inspanning. Het hangt dus niet alleen van de temperatuur af, maar juist ook aan de inspanning. In principe kan je in de zomer de grens van 25 graden celcius aanhouden voor warmbloedpaarden en 22 graden bij koudbloeden. Maar ook bij lagere temperaturen kan een paard veel zweet verliezen. Bij een goed uur inspanning verliest een paard al snel 7 a 10 liter zweet. Geef hem daarom twee dagen voorafgaande een zware inspanning extra elektrolyten en ga hiermee door tot en met een dag erna.

Hoe zout bijvoeren aan je paard

Zout kan op verschillende manieren bijgevoerd worden aan paarden. Verschillende likstenen bevatten de juiste mineralen. Echter weet je niet altijd wanneer en hoeveel een paard heeft binnen gekregen van de liksteen. Daarom kun je ook het zoutgehalte aanvullen met elektrolyten of een mineralen concentraat van bijvoorbeeld beringzeewater. Houdt hierbij de dosering aan die op de verpakking van de fabrikant staat.

zout bijvoeren aan paard